02.14.2018

Al ruim 100.000 keer ingelogd met Itsme® op overheidstoepassingen

Sinds midden januari hebben al ruim 100.000 mensen zich met hun smartphone geïdentificeerd op overheidswebsites als MyPension en Tax-on-Web. Met de smartphone app Itsme® kan je jezelf sinds een maand identificeren voor online toegang tot overheidstoepassingen. “Het gebruik van de smartphone om je online te identificeren zal de volgende maanden enkel maar verder de hoogte inschieten,” zegt vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo.

Tussen 16 januari en 8 februari vonden in totaal 98.260 aanmeldingen plaats met Itsme® op overheidswebsites. Het ging om 43.790 unieke gebruikers. Gemiddeld identificeren elke dag zo’n 4.000 mensen zich met hun smartphone. Intussen is de kaap van 100.000 logins ruim overschreden.

Gebruiksvriendelijk en veilig

Itsme® is een gebruiksvriendelijke en veilige app voor de smartphone waarmee mensen zich online kunnen identificeren. De app werd in de loop van 2017 gelanceerd door een consortium van banken en belangrijke spelers in de sector van de mobiele telefonie en erkend door de overheid. Sinds midden januari kan je de app dan ook gebruiken om in te loggen op overheidswebsites. De promotie van het gebruik van de mobiele identiteit past in de overheidscampagne “Doe maar digitaal” die het Digital Transformation Office van de federale overheid is gestart. Deze campagne wil digitale interactie met de overheid naar voor schuiven als makkelijk, snel en veilig.

Alexander De Croo: “Mensen moeten vlot en zonder zorgen kunnen inloggen op online overheidsdiensten van de overheid. Met de mobiele identiteit maken we dat mogelijk. Na installatie heb je enkel een persoonlijke code of vingerafdruk via je smartphone nodig om in te loggen. Uit de eerste reacties blijkt dat heel wat mensen een positieve gebruikerservaring hebben.”

Ook bij andere overheden

Tot de lancering van Itsme® was de eID de meest gebruikte manier van online identificatie, goed voor 72,2% van alle authenticaties. Vorig jaar waren er 42,7 miljoen authenticaties via het federaal authenticatiesysteem, een groei van 28,6% tegen 2016. Het federaal authenticatieysteem wordt niet enkel gebruikt voor online toepassingen van de federale overheid zoals MyPension. Ook andere overheden, zoals bijvoorbeeld steden en gemeenten, gebruiken het voor burgers die wensen in te loggen op het digitaal overheidsloket.

 

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.