Alexander De Croo brengt werkbezoek aan 'digitale tijger' Estland (+video)
02.16.2015

Alexander De Croo brengt werkbezoek aan ‘digitale tijger’ Estland (+video)

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo brengt vandaag een werkbezoek aan Estland. “Estland is één van de digitale tijgers van Europa. Het Baltische land loopt voorop op het vlak van e-government en is een inspirerend voorbeeld van hoe een digitale overheid het leven van burgers makkelijker kan maken,” zegt Alexander De Croo.

Alexander De Croo wordt in Tallinn ontvangen door de Estse premier Taavi Rõivas. De twee zullen het onder meer hebben over de verdere uitbouw van de Europese digitale eenheidsmarkt. Tijdens een onderhoud met Minister van Economie Taavi Kotka staat een verdere kennismaking met de Estse Digitale Agenda op het programma. Ook e-burgerschap en online stemmen komen aan de orde. Estland biedt sinds eind vorig jaar aan niet-inwoners de mogelijkheid om zich als Ests e-burger te registreren.

Van e-politie tot e-healthcare
Alexander De Croo: “Voor burgers in Estland is het de normaalste zaak dat overheidsdiensten in eerste instantie elektronisch beschikbaar zijn: van e-politie tot e-healthcare en e-verkiezingen. De meeste Esten denken er niet aan om terug te grijpen naar papier. Ze beschouwen de elektronische overheid als een vorm van comfort waardoor ze meer tijd over hebben om leuke dingen te doen.”

“Die digitale omslag moeten we ook in ons land maken. Daarom schuift de federale regering ‘digital as default’ naar voor: het digitale moet de norm zijn. Bedoeling is om binnen vijf jaar volledig te omslag te hebben gemaakt naar een digitale overheid. Burgers en bedrijven moeten al hun contacten met de overheid elektronisch kunnen laten verlopen. Vandaag gebruiken één derde van de gezinnen en drie kwart van de bedrijven het internet om te communiceren met de overheid. De ervaring is Estland leert dat dit nog veel beter kan.”

Besparing
“Een digitale overheid betekent ook een papierloze overheid. Dat betekent wat we onder meer moeten bekijken hoe de digitale handtekening ruimer gaan gebruiken, ook bij de overheid. E-facturatie is een andere belangrijke hefboom om efficiënter en goedkoper te werken. De Federale Dienst Administratieve Vereenvoudiging berekende dat 100% e-facturatie leidt tot een besparing van 3.5 miljard euro. Vanaf volgend jaar zullen we elektronische facturatie dan ook geleidelijk aan verplichten.”

Alexander De Croo spreekt over dit onderwerp in Terzake. Bekijk hier het fragment:

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.