12.06.2017

Alexander De Croo en Philippe De Backer ontmoeten ‘Digitale Helden’

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo bracht vandaag samen met staatssecretaris Philippe De Backer een bezoek aan Digitale Helden, een organisatie die met hulp van vrijwilligers kinderen en jongeren digitale vaardigheden aanleert. Digitale Helden ontvangt steun van het Digital Belgium Skills Fund dat minister De Croo eerder dit jaar samen met de Koning Boudewijnstichting lanceerde. 

Het Digitale Helden project wordt onder andere uitgevoerd door City Pirates, een Antwerpse voetbalclub die jongeren via voetbal competenties wil aanleren met het perspectief op een bredere toekomst.

De jeugd die opgroeit in Antwerpen  is – ongeacht kleur, religie, sociale, culturele en/of economische achtergrond – ook de toekomst van Antwerpen. Voetbal is voor City Pirates een middel om jongeren die opgroeien in moeilijke stedelijke omstandigheden te bereiken, te begeleiden en te empoweren. Omdat digitale competenties steeds belangrijker worden in onze maatschappij, probeert City Pirates net die competenties mee te geven aan de jongeren”, zegt Oscar Coppieters van City Pirates.

Behalve huiswerkbegeleiding, voorziet de voetbalclub sinds 2016 in workshops om kinderen en jongeren spelenderwijs te leren coderen. Begin dit jaar sloegen ze de handen in elkaar met andere Antwerpse verenigingen en ontwikkelden zo een doorstroomtraject voor jongeren uit Antwerpse kansengroepen. Jongeren kunnen op deze manier gratis activiteiten bijwonen waar het aanleren van digitale skills centraal staat, en later deze skills gebruiken in hun weg naar voortgezette studies, werkgelegenheid en economische zelfstandigheid.

Tweede ronde Digital Belgium Skills Fund 

Dit jaar lanceerde minister De Croo het Digital Belgium Skills Fund dat projecten wil ondersteunen die deelnemers digitale vaardigheden aanleren. Dat kan gaan om basisvaardigheden zoals basic coding, zoals bij Digitale Helden, maar ook het het versterken van meer complexere skills zoals front-end coding. Na een eerste selectieronde in mei werden 41 projecten geselecteerd door een onafhankelijke jury, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting. Deze maand werd een nieuwe projectoproep geopend, waarbij ruim 150 projecten zich kandidaat stelden. Begin volgend jaar wordt de selectie van deze nieuwe projectoproep bekend gemaakt.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.