België aan de Europese top met ultrasnel internet
02.17.2015

België aan de Europese top met ultrasnel internet

De Europese Commissie heeft zopas een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat België leider is in Europa met het grootste aandeel vaste abonnees voor ultrasnel internet. Vicepremier en minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo wil de voortrekkersrol van België op het vlak van ultrasnel internet bestendigen. “Onze ambities moeten verder reiken. Tegen 2020 moet minstens de helft van de Belgische gezinnen toegang hebben tot internetsnelheden van 1Gbps. Tegelijk moeten we ook de achterstand voor mobiele dataverbindingen wegwerken.”

Volgens de laatste gegevens van de Europese Commissie surfen 77% van de Belgische abonnees ultrasnel aan snelheden van minstens 30Mbps, wat fors hoger is dan het gemiddelde van 27% in de EU en een stuk hoger dan onze buurlanden Nederland (60%), Duitsland (20%) en Frankrijk (10%).

Daarnaast is het gebruik van mobiel internet er flink op vooruit gegaan ten opzichte van de vorige studie. Midden 2013 gebruikten slechts 40% Belgen het mobiele internet, terwijl dat vorig jaar al meer dan de helft van de Belgen was (54% om precies te zijn). Zo werkt België zich stilaan op naar het Europees gemiddelde van 67%. Wat vast breedband betreft bedroeg de penetratie 35%. Dat is 1% stijging ten opzichte van het jaar daarvoor en iets hoger dan het Europees gemiddelde van 31%.

Tegen 2020 moeten volgens de Europese doelstellingen alle Europeanen toegang hebben tot internetsnelheden met minstens 30 Mbps, minstens de helft van de gezinnen moeten geconnecteerd zijn aan een snelheid van 100 Mbps. België is mooi op weg om deze doelstellingen te halen.

Om de voortrekkersrol van België te bestendigen werkt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo aan een actieplan dat de overgang naar ultrasnel internet in België sterk moet stimuleren. “Dat is erg belangrijk want het digitaal ecosysteem kan enkel maar overleven, wanneer het voldoende zuurstof krijgt door een performante breedbandinfrastructuur.”

Klik hier op de studie van de Europese Commissie te lezen

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.