De Croo tevreden met nieuwe tariefvoorstellen BIPT openstelling kabel
05.28.2015

De Croo tevreden met nieuwe tariefvoorstellen BIPT openstelling kabel

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo is tevreden dat het BIPT, de Belgische telecomregulator, nieuwe tariefvoorstellen voor de openstelling van de kabel heeft gepubliceerd. Er loopt over het ontwerpbesluit nu een consultatieperiode met de sector tot 23 juni. De minister hoopt dat het BIPT daarna snel een definitief besluit zal nemen.

“Vandaag bestaat er in België een regelgevend kader dat de twee bestaande netwerken openstelt, het kabelnetwerk en het digitaal platform van Proximus. Nu ook de voorgestelde groothandelstarieven voor kabeltoegang aanzienlijk dalen moet dit alternatieve spelers genoeg ruimte geven om eigen producten te lanceren. Ik hoop dan ook dat alternatieve operatoren later dit jaar de stap zullen zetten en de concurrentie op de kabel zullen aangaan. Meer concurrentie is gezond voor de telecommarkt en essentieel opdat de consument kan rekenen op scherpere prijzen en innovatieve aanbiedingen,” aldus minister De Croo.

Voor alternatieve operatoren vraagt het lanceren van een aanbod zware investeringen. Naast de groothandelstarieven zijn er ook de contentrechten die operatoren moeten betalen aan TV-zenders en auteursverenigingen. De mededingingsautoriteiten bekijken momenteel hoe deze drempel zo laag mogelijk kan worden gehouden om de concurrentie in de telecommarkt niet te verstoren. Daarnaast wordt ook gewerkt aan een regeling om consumenten makkelijker van operator te laten veranderen.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.