06.16.2017

De nieuwe regels rond roaming: wat moet je weten?

Vanaf 15 juni kun je in de hele Europese Unie bellen, surfen en sms’en zonder extra kosten. “Een belangrijke stap,” zegt vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo. “Wij zijn altijd dé grote voortrekkers geweest van de afschaffing van roaming. Goed nieuws voor iedereen die straks ergens in Europa op vakantie gaat.”

Het is wel belangrijk om goed de nieuwe Europese regels te kennen:

  • De nieuwe regeling geldt in de 28 lidstaten van de Europese Unie. Ook Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein doen mee (Europese Economische Ruimte). Roam Like At Home is dus niet van toepassing in bijvoorbeeld Marokko, Turkije of de Verenigde Staten.
  • Roam Like At Home is in eerste instantie van toepassing op de belminuten, sms’en en data inbegrepen in je gsm-abonnement. In tegenstelling tot vroeger betaal je daarvoor geen extra kosten.
  • Ga je buiten je abonnement, zijn er wel extra kosten als je in het buitenland bent, net zoals dat het geval is wanneer je in België buiten je bundel gaat.  Het is dus belangrijk om te weten hoeveel belminuten, sms’en en data er in je abonnement zijn inbegrepen.
  • Eén van de voorwaarden van Roam Like At Home is redelijk gebruik. Dat betekent dat je niet meer mag roamen dan dat je in het binnenland surft of belt. Doe je dat wel, kan de operator extra kosten aanrekenen. Welke kosten? Check bij je operator.
  • Wanneer een gsm-operator teveel verlies maakt door de afschaffing van de roamingkost, mag hij het gebruik van roaming beperken. Dat kan enkel na goedkeuring van telecomregulator BIPT. Voorlopig heeft in ons land VOO een uitzondering aangevraagd.
  • Internationale oproepen vanuit België vallen niet onder Roam Like At Home. Deze tarieven blijven ongewijzigd.

Bij twijfel is het best om even contact op te nemen met je operator. Deze moet je informeren over de precieze voorwaarden.

Niet tevreden? Check dan ook bij andere gsm-operatoren. Overstappen met je gsm-abonnement kan snel en makkelijk!

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.