NMBS
04.22.2015

Dienstregeling NMBS moet beschikbaar worden als open data

Vicepremier en Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo reageert positief op de oproep om de dienstregeling en real time informatie van de NMBS als open data ter beschikking te stellen. Open data is één van de doelstellingen van Digital Belgium, de digitale strategie die eerder deze week door de Minister werd aangekondigd.

De Minister werkt momenteel samen met Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken aan een wetsontwerp en federale open data strategie die overheidsdiensten zullen verplichten om hun data vrij te geven, tenzij er wettelijke redenen zijn om dit niet te doen. Het gaat hierbij vooral om redenen van privacy en veiligheid.

Het wetsontwerp, dat de Europese Public Sector Information (PSI)-richtlijn omzet, zal gekoppeld worden aan een federale open data strategie die de achterstand van ons land op gebied van open data moet wegwerken. Het openstellen van meer data moet innovatie stimuleren en leiden tot gebruiksvriendelijke toepassingen voor burgers en bedrijven.

Dat België een inspanning moeten leveren blijkt uit het feit dat België op de 16de plaats gerangschikt staat van de 28 EU-landen op gebied van open data. Hierdoor loopt ons land ook heel wat economische groei mis. De totale economische voordelen die kunnen voortvloeien uit het toegankelijk maken van overheidsdata kunnen volgens de Europese Commissie oplopen tot 40 miljard euro per jaar.

Voor België werd door Agoria de mogelijke nettowinst dankzij het openstellen van overheidsdata op 900 mio euro geschat. Met deze federale strategie willen de Minister en Staatssecretaris niet alleen meer overheidsdata ter beschikking stellen om de transparantie te verhogen, maar ook de kwaliteit van deze data en het gebruiksgemak voor bedrijven en burgers te verbeteren.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.