01.10.2017

Digitale aangetekende zending: eerste leveranciers met EU-vertrouwensmerk wellicht midden 2017

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom is verheugd dat bedrijven zich volop klaarmaken voor de digitale aangetekende zending. De minister verwacht dat de eerste leveranciers van digitale aangetekende zendingen met het nieuwe EU-vertrouwensmerk dit jaar worden gecertificeerd. Vanaf dat moment zal ook de overheid de overstap kunnen maken naar digitale aangetekende zendingen. Het EU-vertrouwensmerk geeft de garantie dat de digitale aangetekende zending wel degelijk is verstuurd en ontvangen en dat de bestemmeling correct is geïdentificeerd. 

Alexander De Croo: “Het voorbije jaar heb ik een wettelijk kader uitgetekend dat de juridische waarde van een digitale zending gelijkschakelt met de oude gekende papieren versie. Hierdoor kunnen aangetekende zendingen ook digitaal worden verstuurd. Binnen enkele maanden verwacht ik in ons land ook de eerste aanbieders van digitale aangetekende zendingen met het nieuwe EU-vertrouwensmerk van ‘gekwalificeerde vertrouwensdienst’. Vanaf dan zal de overheid ook zelf de overstap moeten maken naar digitale aangetekende zendingen. Die zijn efficiënter en dus goedkoper.”

EU-vertrouwensmerk geeft garanties

Dienstverleners die over het nieuwe EU-vertrouwensmerk van “gekwalificeerde vertrouwensdienst” willen beschikken, moeten bewijzen dat hun dienst van digitale aangetekende zending voldoet aan alle functies van de aangetekende zending: verzending, ontvangst en integriteit van de gegevens. Daarnaast is ook vereist dat de bestemmeling op een correcte manier is geïdentificeerd en dat het bericht dus wel degelijk is verstuurd naar de persoon die ze moest ontvangen. Het vertrouwensmerk geeft daarvoor de garantie. De certificering gebeurt na een externe audit die verder ook garanties geeft over de technische veiligheid van de systemen, de kwalificaties van medewerkers en de continuïteit van dienstverlening. Het EU-vertrouwensmerk zal in ons land worden afgeleverd door de FOD Economie.

Voorlopig zijn er in ons land nog geen leveranciers actief met EU-vertrouwensmerk. Leveranciers zonder vertrouwensmerk kunnen uiteraard echter wel degelijk digitale aangetekende zendingen aanbieden, maar genieten niet van hetzelfde vermoeden van conformiteit als een papieren aangetekende zending in geval van betwisting voor een rechtbank. Zij kunnen in dat geval uiteraard wel aantonen dat hun dienst aan alle functies van de aangetekende zending voldoet.

33 miljoen aangetekende zendingen

Het nieuwe wettelijk kader voorziet ook de mogelijkheid van een hybride digitale aangetekende zending. Daarbij wordt een zending verstuurd in elektronische vorm en ontvangt de bestemmeling het document in papieren formaat via materialisatie door een postoperator.

In 2015 werden er in ons land ongeveer 33 miljoen aangetekende zendingen verstuurd.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.