Geen sterke Europese interne markt zonder zuurstof voor start-ups'
10.28.2015

‘Geen sterke Europese interne markt zonder zuurstof voor start-ups’

Vicepremier en Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo verwelkomt de nieuwe strategie van de Europese Commissie om de Europese eenheidsmarkt te versterken, maar vraagt meer aandacht voor de toegang tot kapitaal voor start-ups.

Europees Commissaris voor Interne Markt Bieńkowska heeft vandaag de plannen voorgesteld om de Europese interne markt te versterken. De Europese Commissie legt daarbij een belangrijke focus op het vrij verkeer van digitale producten en diensten. Zo bevat het voorstel van de Commissie onder meer plannen om geo-blocking aan te pakken, start-ups te promoten en de deeleconomie te boosten.

Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda: “Die aandacht voor de digitale economie is cruciaal. De Europese Commissie erkent dat digitalisering vandaag één van de sterkste motoren van groei, jobs en welzijn is. Met eenvoudige en eenvormige regels in de hele Europese Unie kunnen we het potentieel van de digitale economie verder ontwikkelen. Ambitieuze Europese plannen zijn ook goed voor de verdere groei van de digitale economie in ons land. België zal deze plannen dan ook ten volle ondersteunen.”

Nationale wetgeving mag peer-to-peer economie niet belemmeren

Minister De Croo verwelkomt dat de Europese Commissie volop inzet op de peer-to-peer economie. De Europese Commissie wil verduidelijken hoe de bestaande Europese wetgeving van toepassing is op nieuwe spelers. Niet enkel Amerikaanse initiatieven als Uber of Airbnb, maar ook tal van Europese bedrijven baseren zich op dit nieuwe digitale samenwerkingsmodel om innovatieve diensten te ontwikkelen die inspelen op de noden van de hedendaagse consument. “Ik ben vooral verheugd dat de Europese Commissie erover wil waken dat nationale wetgeving de ontwikkeling van de peer-to-peer economie niet onnodig belemmert. Ik reken erop dat dit ook een positieve impact zal hebben op het groeipotentieel van die initiatieven in ons land.”

Eenheidsmarkt voor durfkapitaal

Minister De Croo vindt het ook positief dat de Europese Commissie voor het eerst uitdrukkelijk zegt dat Europa haar houding ten opzichte van ‘faling’ moet aanpassen en ondernemers een tweede kans moet geven. Toch mist hij in de Europese plannen aandacht voor start-ups. Vooral op het vlak van toegang tot kapitaal moet de Europese Commissie meer ambitie tonen.

“Start-ups zijn de laboratoria waar jonge ondernemers de nieuwe economie vorm geven. Starters zijn de brandstof van de digitale economie en moeten voldoende kansen krijgen. Maar heel wat starters snakken vandaag naar de financiële mogelijkheden om te kunnen doorgroeien. Met de tax shelter voor start-ups hebben we in ons land daarop een antwoord gegeven. Europa moet nu volgen en dringend werk maken van een echte eenheidsmarkt voor durfkapitaal,” aldus De Croo.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.