Lagere lasten voor wie bijklust via digitale platformen deeleconomie
04.09.2016

Lagere lasten voor wie bijklust via digitale platformen deeleconomie

Alexander De Croo: “De deeleconomie of peer-to-peer economie is in volle ontwikkeling. Via apps en digitale platformen leveren particulieren steeds meer diensten aan elkaar, van autodelen over afhaalmaaltijden tot babysitten. Ons huidige fiscaal model is niet aangepast aan realiteit van die nieuwe economie. Er was een grote roep voor een lichte en transparante regeling. Die komt er nu. Dat is belangrijk want voor heel wat mensen is dit een manier om een centje bij te verdienen of om op kleine schaal te proeven van het ondernemerschap.”

Eenvoud en transparantie 
Alexander De Croo wil als minister van Digitale Agenda deze groeiende groep van mini-ondernemers sterker ondersteunen en meer vrijheid geven. Hij legde daarom in de aanloop naar de begrotingscontrole een eenvoudig en transparante regeling op tafel die gaat voor lagere lasten, eenvoud en transparantie. Vandaag worden de meeste activiteiten in de deeleconomie getaxeerd aan 33 procent. Dat is veel te hoog voor de diensten in de deeleconomie.

De volgende weken wordt de precieze inkomensdrempel vastgelegd waarvoor een lage belastingvoet zal gelden. Daarbij wordt ook gekeken naar de eventuele impact op de financiering van de sociale zekerheid. Ook zal de fiscale informatiestroom worden omgedraaid. Concreet zal er een bronheffing gelden waarbij de digitale platformen de informatie zullen doorspelen aan de fiscus, net zoals werkgevers dat vandaag doen voor werknemers.

Voor mensen die in de deeleconomie willen bijklussen zal de administratieve last minimaal zijn. Ze zullen niet moeten voldoen aan de inschrijvingsverplichtingen bij de KBO en het verplicht btw-nummer.

Voorop in Europa 
Met de beslissing lanceert België zich als één van de voortrekkers van de peer-to-peer economie in Europa. Tot nu toe liep het Verenigd Koninkrijk voorop in het stimuleren van de deeleconomie. Vorig maand lanceerde de Britse minister van Financiën een belastingvrijstelling tot 2.500 euro voor inkomsten uit de deeleconomie. De Franse regering verwierp onlangs nog een voorstel om inkomsten tot 5.000 euro voordelig te behandelen.

Wie van bijklussen in de deeleconomie een professionele bezigheid wil maken, moet overstappen naar het statuut van zelfstandige in hoofd- of bijberoep. De nieuwe regeling zal er ook over waken dat er geen deloyale concurrentie is voor professionals.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.