Minister De Croo bespreekt Belgische telecommarkt met Europees Commissaris Vestager
09.21.2015

Minister De Croo bespreekt Belgische telecommarkt met Europees Commissaris Vestager

Vicepremier en Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo heeft deze namiddag een onderhoud gehad met Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Onderwerp van gesprek was de Belgische telecommarkt. Tijdens het onderhoud heeft minister De Croo het belang benadrukt van een concurrentiële telecommarkt met voldoende prijsdruk en ruimte voor innovatie.

De Belgische telecommarkt is in volle beweging. Zo maakte Telenet dit voorjaar het voornemen bekend om mobiele operator Base over te nemen. Wanneer de overname door de mededingingsautoriteiten zou worden bevestigd, ontstaat een tweede grote convergente speler op de markt van telecombundels, vast en mobiel. Minister De Croo heeft altijd benadrukt dat de Belgische telecommarkt voldoende concurrentieel moet blijven.

“Telecomgebruikers, en dat is tegenwoordig zowat iedereen, moeten kunnen genieten van innovatieve diensten tegen scherpe prijzen. Dat kan enkel als er voldoende ruimte is voor concurrentie. We hebben in ons land nood aan meer dynamiek op de telecommarkt, niet minder. Het is aan de Belgische en Europese mededingingsautoriteiten om duidelijk te maken op welke wijze de Belgische telecommarkt voldoende concurrentieel kan blijven.”

Minister De Croo verwijst daarbij onder meer naar het grote aantal van kleine, alternatieve mobiele spelers die vandaag actief zijn op het netwerk van Base. Die virtuele operatoren (‘mobile virtual network operators’, MVNO’s) spreken met innovatieve abonnementen tegen lage prijzen specifieke doelgroepen aan. Hierdoor zorgen ze voor meer marktdynamiek en creëren ze ruimte voor innovatie. Het is belangrijk dat deze kleine virtuele operatoren hun rol kunnen blijven spelen. Zeker nu steeds meer mensen een stijgend mobiel dataverbruik hebben.

“Vooral de jongere generaties willen continu verbonden zijn met het internet. Het maakt voor hen niet uit of dat via een mobiele verbinding of wifi gaat zolang het maar een goede verbinding is. Voldoende concurrentie op de mobiele markt houdt ook oplossingen in voor vaste verbindingen zodat we niet afglijden naar een duopolie,” besluit minister De Croo.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.