Minister De Croo neemt Europees initiatief om digitalisering centrale rol te geven in ontwikkelingsbeleid
07.13.2015

Minister De Croo neemt Europees initiatief om digitalisering centrale rol te geven in ontwikkelingsbeleid

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo wil dat de Europese Unie en de EU-lidstaten in hun ontwikkelingsbeleid sterkere aandacht geven aan digitalisering. Dat schrijft de minister in een brief aan EU-Hoge Vertegenwoordiger Mogherini en Europees Commissaris voor Ontwikkeling Mimica. De brief is mede-ondertekend door 14 Europese collega-ministers en komt er aan de vooravond van de VN-Conferentie ‘Financing for Development’ die deze week in Addis Abeba plaatsvindt. De VN-top in Addis Abeba zal het financieringskader voor de Post-2015 ontwikkelingsagenda vastleggen.

De oproep van minister De Croo en zijn Europese collega’s is een rechtstreeks gevolg van het pleidooi van minister De Croo tijdens de laatste Europese Ministerraad van Ontwikkelingssamenwerking. Daar presenteerde de minister zijn conceptnota Digitalisation as driver of change for development cooperation waarin hij de de kansen uiteen zette die digitalisering biedt om het ontwikkelingsbeleid te versterken.

Belangrijke economische boost

Zo zorgt bijvoorbeeld toegang tot mobiele telefonie voor vooruitgang op een brede waaier van domeinen: mobiele betalingen verminderen corruptie en dragen bij aan financiële inclusie, GSM-data maken het mogelijk om in crisissituaties bevolkingsstromen in kaart te brengen, e-learning laat studenten en professoren duizenden kilometers overbruggen en online toegang tot meteorologische informatie is voor landbouwers cruciaal om hun oogst te maximaliseren. Tevens geeft recent onderzoek aan dat ontwikkelingslanden gelijke toegang geven tot internet een belangrijke economische boost geeft aan ontwikkelingslanden en 140 miljoen nieuwe jobs zou opleveren.

De positieve reacties op de conceptnota monden nu uit in een gemeenschappelijke schrijven van minister De Croo en 14 EU-collega’s. Naast België dat het initiatief nam, is de oproep ook ondertekend door Frankrijk, Estland, Nederland, Hongarije, Finland, Malta, Spanje, Polen, Letland, Duitsland, Zweden, Slovenië, Oostenrijk en Griekenland. Samen pleiten ze ervoor dat de Europese Commissie tegen volgend jaar werk maakt van een Staff Working Paper over digitalisering en ontwikkeling. Die workig paper moet de basis vormen om de digitaliseringscomponent in het  ontwikkelingsbeleid van de EU en haar lidstaten aan te scherpen en beter te stroomlijnen. Ook vragen de ministers dat, tijdens de tweede helft van dit jaar, onder het Europees Voorzitterschap van Luxemburg het thema verder wordt uitgediept.

Post-2015 ontwikkelingsagenda

De oproep komt er aan de vooravond van de VN-Conferentie ‘Financing for Development’ in Addis Abeba waar minister De Croo de Belgische delegatie leidt. Tijdens de conferentie tekenen de 193 lidstaten van de VN het financieringskader uit voor het ontwikkelingsbeleid van de volgende 15 jaar. Ons land zal ook in Addis het belang van digitalisering voor ontwikkeling benadrukken. Eind september volgt de VN-Conferentie inzake de Post-2015 ontwikkelingsagenda in New York die de inhoudelijke prioriteiten vastlegt in nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals).

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.