07.22.2016

Mobiele identiteitskaart in de maak

De vier grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) en de drie gsm-operatoren (Proximus, Orange en Telenet) maakten vandaag hun voornemen bekend om tegen eind dit jaar de Belgian Mobile ID te lanceren, een app waarmee gebruikers zich veilig online kunnen identificeren en aanmelden op tal van websites. Gebruikers zullen met de mobiele app onder meer kunnen inloggen bij hun bank, digitale contracten kunnen ondertekenen of zich aanmelden bij e-commerce websites.

Minister De Croo is bijzonder tevreden met de vooruitgang in dit dossier. “Dit komt neer op het virtueel inbouwen van de identiteitskaart in je smartphone. Een handige mobiele identificatie-app die bovendien veilig én gebruiksvriendelijk is, zal voor heel wat mensen de drempel verlagen om online toepassingen te gebruiken. Het is cruciaal dat ook overheidstoepassingen zoals Tax-on-web of MyPension via de identificatie-app toegankelijk zijn. Dat zal een belangrijke stap zijn in het gebruiksvriendelijker maken van de digitale dienstverlening van de overheid.”

Om het mogelijk te maken dat mensen via de identificatie-app ook toegang krijgen tot overheidstoepassingen bereidt minister De Croo voor dit najaar een wetgevend initiatief voor dat moet bepalen onder welke voorwaarden op het vlak van onder meer veiligheid en privacy identiteitsleveranciers de nodige machtigingen krijgen om hun apps toegang te geven tot overheidstoepassingen.  Fedict bereidt intussen de technische integratie voor zodat mensen via de nieuwe mobiele identificatie-applicatie toegang hebben tot overheidstoepassingen.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.