08.30.2017

Nieuwe gedragscode tegen fraude met betaalnummers moet consumenten beter beschermen

Een nieuwe gedragscode, die ingaat vanaf 1 januari 2018, moet consumenten beter beschermen tegen fraude en misbruik met 070- of 090x-betaalnummers. Vijf telecomoperatoren ondertekenden de gedragscode dinsdag in de gebouwen van technologiefederatie Agoria. Minister van Telecom Alexander De Croo, aanwezig bij de ondertekening, kondigde aan dat hij de bepalingen uit de gedragscode mogelijk ook wettelijk zal verankeren.

De gedragscode vervangt een oudere gedragscode die aan herziening toe was. Het gaat om een initiatief van vijf telecomoperatoren, die daarmee paal en perk willen stellen aan fraude en misbruik rond 070- of 090x-betaalnummers, zei Ilse Haesaert van Agoria. Bovendien verwarren klanten de operatoren soms met de aanbieders van 070- of 090x-nummers, zodat dergelijke praktijk en ook op de operatoren negatief afstralen.

De nieuwe gedragscode legt eerst en vooral maximumprijzen vast en voorziet in een tariefvermelding voor oproepen hoger dan één euro per minuut. Ook maakten de telecomoperatoren afspraken om gevallen van fraude en misbruik op te sporen en te beperken, onder meer via een striktere identificatie van aanbieders en betere uitwisseling van informatie. Daarnaast versterken de operatoren de samenwerking op het vlak van fraudebestrijding, om vlugger tegen fraudeurs te kunnen optreden.

Maar klanten die slachtoffer worden van misbruik moeten vooral beter en sneller geholpen worden. Doordat operatoren meer transparantie van dienstenaanbieders eisen, zullen klanten beter weten waar ze voor hun klachten terechtkunnen. Bovendien worden de aanbieders geacht om de klachten te behandelen binnen de vijf dagen. Gebeurt dat niet, dan zullen de klanten terechtkunnen bij de operatoren voor verdere opvolging. Desgevallend kunnen betaalnummers zelfs geblokkeerd worden.

Minister De Croo toonde zich tevreden bij de ondertekening. “Dit is een goed initiatief dat aan een vraag beantwoordt. Consumenten werden al te vaak van het kastje naar het muurtje worden gestuurd”, zei hij. Hij betreurt wel dat één operator, volgens onze informatie 3StarsNet, de gedragscode niet ondertekende. De Croo denkt er daarom aan om de bepalingen uit de gedragscode wettelijk te verankeren. Mogelijk gebeurt dat al tegen 1 januari 2018, wanneer de gedragscode in voege zou treden.

 

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.