07.14.2017

Ontwerp-KB met erkenningsregels van diensten voor elektronische identificatie bij digitale overheidstoepassingen goedgekeurd

De ministerraad keurde vandaag op voorstel van vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de erkenningsregels vastlegt voor diensten voor elektronische identificatie bij digitale overheidstoepassingen. Het KB moet het pad effenen voor gemakkelijker digitaal aanmelden bij overheidswebsites, bijvoorbeeld via de smartphone.

Alexander De Croo: “Vandaag is het voor veel mensen een zware klus om zich aan te melden bij elektronische overheidstoepassingen zoals Tax-on-web, MyPension of het digitale loket van hun gemeente. Het gebruik van de token of kaartlezer loopt niet altijd even vlot. Met deze regels stimuleren we private aanbieders om online identificatiemiddelen te ontwikkelen die gebruiksvriendelijk en innovatief zijn. Het is de bedoeling dat mensen die toepassingen niet enkel zullen kunnen gebruiken bij overheidstoepassingen, maar ook bij andere applicaties zoals hun online banking.”

Veiligheid, betrouwbaarheid en privacy

Elke aanbieder van een dienst voor elektronische identificatie die aan alle voorwaarden beantwoordt, kan een erkenning aanvragen. De identificatiediensten worden door het Directoraat-Generaal Digitale Transformatie van de FOD Beleid & Ondersteuning erkend voor een periode van drie jaar en moeten voldoen aan strenge voorwaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en bescherming van de privacy.

Erkende aanbieders ontvangen een beperkte onkostenvergoeding, bepaald in de functie van hun marktaandeel. Dit vormt voor hen een stimulans om een zo groot mogelijk aantal gebruikers aan te trekken en de meest gebruiksvriendelijke dienst met de hoogste kwaliteit aan te bieden. De registratie en aanmelding van de burger, blijven natuurlijk wel gratis.

Ook wie graag met de eID en het bijhorende bakje werkt kan gerust zijn, de bestaande identificatiemiddelen verdwijnen niet, ze worden alleen aangevuld met een reeks nieuwe innovatieve tools.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.