Telenet-Base
10.05.2015

Overname Telenet-Base: Aandacht nodig voor markt vaste verbindingen tijdens fase II

Vicepremier en Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo neemt kennis van de beslissing van de Europese Commissie met betrekking tot de overname van Base door Telenet. De minister benadrukt het belang van het vrijwaren van de concurrentie in een sterk evoluerende markt van telecombundels, vast en mobiel.

De Belgische telecommarkt is in volle beweging. Dit voorjaar maakte Telenet het voornemen bekend om mobiele operator Base over te nemen. De Europese Commissie heeft, volgens de EU-concentratieverordening, de bevoegdheid om deze geplande transactie te onderzoeken en maakte vandaag bekend dat zij een tweede procedurefase wenst op te starten. De Commissie zal dus een diepgaand onderzoek uitvoeren naar eventuele mededingingsbezwaren. Wanneer de Europese mededingingsautoriteiten de overname bevestigen, ontstaat een tweede grote convergente speler op de markt van telecombundels, vast en mobiel.

Ook aandacht voor vaste verbindingen 
Minister De Croo heeft altijd benadrukt dat bij een eventuele overname voldoende concurrentie op Belgische telecommarkt een centraal aandachtspunt is. Hij deed dat twee weken geleden nog tijdens een onderhoud met Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Voor de minister is een efficiënte toegang voor andere, kleinere markspelers tot de vaste en mobiele netwerken daarbij cruciaal. Desgevallend moeten daarvoor de gepaste correctiemaatregelen worden genomen.

Alexander De Croo: “Vooral jongere generaties willen continu online zijn. Het maakt voor hen niet uit of dat nu via mobiel of wifi is, zolang het maar een goede verbinding is. Ook het internet-of-things doet het onderscheid tussen vast en mobiel vervagen. Om de prijsdruk op de telecommarkt voldoende hoog te houden en consumenten te verzekeren van een scherp aanbod, is het dan ook belangrijk dat niet alleen de mobiele maar de vaste markt voldoende concurrentieel blijft. Anders glijden we af naar een duopolie. Het is goed dat de Europese Commissie dezelfde bezorgdheid uit.”

Europese koppositie 
Een eventuele overname heeft ook voordelen zoals extra investeringen in infrastructuur, een betere netwerkdekking en hogere kwaliteit. “Gezien het toenemend belang van mobiel internet, zijn investeringen in een state-of-the-art netwerk van groot belang. België staat vandaag al aan de Europese top op het vlak van de snelheid van vaste verbindingen. Ook op het vlak van mobiel internet moeten we een Europese koppositie nastreven. Dat kan de groei van de digitale samenleving en de netwerkeconomie alleen maar ten goede komen,”besluit de minister.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.