09.15.2017

Regering keurt uitvoeringsmaatregelen SMS Alert goed

De federale regering heeft vandaag in eerste lezing ingestemd met het ontwerp van Koninklijk Besluit dat de nodige uitvoeringsmaatregelen rond SMS Alert vastlegt. SMS Alert is de nieuwe alarmeringstool om mensen in de omgeving van een noodsituatie via sms te verwittigen voor een dreigend gevaar.

SMS-Alert is een onderdeel van het alarmeringsplatform Be-Alert, een samenwerking van de mobiele operatoren en het crisiscentrum. Burgemeesters, gouverneurs of de minister van Binnenlandse Zaken kunnen via het platform iedereen in de buurt van een noodsituatie op de hoogte brengen van een dreigend gevaar en hen informeren.

Concrete uitvoeringsmaatregelen

Het nieuwe wetsontwerp bevat een aantal richtlijnen voor de mobiele operatoren om zo het uitsturen van de verwittigingsberichten te vergemakkelijken. Concreet betekent dit dat operatoren:

  • het bericht moeten verzenden minstens in het gebied dat wordt aangeduid door de bevoegde autoriteit;
  • het bericht onmiddellijk moeten verzenden, rekening houdende met de tijd die nodig is om de verschillende verrichtingen te doen in verband met de verzending zelf;
  • moeten voorzien in een systeem van opslag om de verzending van daaropvolgende berichten te vergemakkelijken (zoals bijvoorbeeld een sms die zegt dat de situatie opnieuw veilig is );
  • en dat elke operator zijn eigen kosten dekt voor de verzending van de berichten.

Daarnaast is elke mobiele operator vrij om te plannen hoe hij het bericht wil verzenden, mits een gelijke behandeling van gebruikers en het gebruik van een beveiligde verbinding.

Succesvolle test op Rock Werchter

Op het muziekfestival Rock Werchter vond deze zomer al een grootschalige test van SMS Alert plaats. Die test was toen alvast een succes: de meeste festivalgangers die zich op de festivalweide van Werchter bevonden kregen toen een sms-bericht van SMS-Alert en dat zorgde niet voor verzadiging op het netwerk.

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda en Telecom: “In een crisis of bij een ramp zie je vaak dat mensen weinig informatie hebben en niet goed weten wat ze moeten doen. Via een eenvoudige sms kun je mensen bij een noodsituatie snel op de hoogte brengen over wat er gebeurt en wat ze moeten doen. Dat is het grote voordeel van SMS-Alert.”

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.