Sterke groei aantal mobiele gebruikers en uitbreiding 4G-dekking buitenshuis
02.24.2016

Sterke groei aantal mobiele gebruikers en uitbreiding 4G-dekking buitenshuis

Zowel het aantal mobiele gebruikers als de mobiele dekking is er het voorbije jaar in ons land sterk op vooruitgegaan. Dat maakt vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo bekend naar aanleiding van zijn bezoek aan het Mobile World Congress in Barcelona, de internationale hoogmis van alles wat met mobiele communicatie te maken heeft.

Mobiel internet zit duidelijk in de lift. Vooral het aantal mensen dat mobiel internet gebruikt is het voorbije jaar fors toegenomen. Zo steeg het aantal SIM-kaarten met dataverbinding tussen eind 2014 en begin dit jaar met meer dan 15%, van 6,4 miljoen naar 7,4 miljoen. Bijna 7 op tien Belgen heeft vandaag een mobiele dataverbinding. Hiermee bereikt de penetratie van mobiel internet een voorlopig hoogtepunt. Dat is meer dan een verdubbeling op drie jaar tijd.

Met die cijfers zit België net onder het Europees gemiddelde van 71,6%, maar doen we het wel beter dan onze buurlanden Frankrijk (64,9%), Duitsland (65,1%) en Nederland (66%).

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander is tevreden: “Enkele jaren geleden bengelde ons land nog helemaal onderaan in Europa. Die achterstand hebben we het voorbije jaar duidelijk goedgemaakt. Meer mensen ontdekken mobiele data en dat is een goede zaak. Het geeft hen niet alleen extra comfort, maar heeft ook een belangrijke economische betekenis. Mobiele communicatie is één van de belangrijkste motoren van de groei van de digitale economie. Hoe meer mensen mobiel online zijn, hoe beter het vooruitzicht voor de ontwikkeling van de digitale economie in ons land.”

Ook het dataverbruik is het voorbije jaar fors toegenomen: +48%. Vandaag gebruiken mensen gemiddeld 739 MB mobiele data per maand. Een jaar geleden was dat gemiddeld 500 MB. Het totaal aantal dataverbruik van alle Belgen kende op 2 jaar tijd een verzesvoudiging, van 3,77 miljoen GB in 2012 naar 23,45 miljoen GB in 2014.

Bijna hele grondgebied 4G

Volgens cijfers van de verschillende telecomoperatoren is ook de 4G-dekking buitenshuis van de verschillende telecomoperatoren er het voorbije jaar op vooruitgegaan. Telecomregulator BIPT verifieerde de cijfers en zal vandaag de nieuwe dekkingskaarten voor 4G in ons land publiceren. Uit de cijfers van de operatoren en het BIPT blijkt dat de 4G-dekking in ons land vandaag bijna 97% van het grondgebied beslaat en meer dan 99% van de bevolking bereikt.

Telecomoperator Proximus ging er tussen september 2015 en januari 2016  sterk op vooruit en neemt de koppositie over van Mobistar. Proximus breidde haar 4G-dekking heeft van 83,40% van het Belgische grondgebied naar 96,83%, een stijging met 13%. Operatoren Mobistar en Base hebben vandaag een 4G-dekking van het grondgebied resp. 89,55% en 63,84%.

“Vooral de sterke uitbreiding de geografische dekking is belangrijk. Mobiele netwerken betekenen per definitie dat ze vlot beschikbaar moeten blijven als mensen zich verplaatsen. Op een paar maanden tijd hebben we een grote stap vooruit gezet. De achterstand die ons land had na een valse start met 4G hebben we daarmee weggewerkt. Het komt er voor de operatoren op aan om te blijven investeren in hun netwerken en eenmaal het nog snellere 5G beschikbaar is zo snel mogelijk mee op de kar te springen,” aldus Alexander De Croo.

Werkbezoek Mobile World Congress Barcelona

Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo brengt vandaag een werkbezoek aan het Mobile World Congress in Barcelona, de belangrijkste mobiele technologiebeurs wereldwijd. De minister zal er onder meer een rondgang maken langs de Belgische bedrijven die zich in Barcelona aan de wereld tonen. Hij zal ook demo’s bijwonen rond smart city-oplossingen, slimme toestellen (Internet-of-Things) en de supermarkt van de toekomst.

Terug naar overzicht

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.